Potrivit ultimelor cercetări, pacienţilor le poate fi ameliorată durerea prin modificarea stării receptorilor de la nivelul creierului. Acest proces ar putea fi controlat prin exerciţii fizice repetate, informează Daily Mail.

Prin intermediul acestei metode, receptorii neuronali sunt stimulaţi, dând pacientului o rezistenţă sporită la efectele durerii, astfel încât cel suferind răspunde mai uşor la tratamentul aplicat pentru boală.

În acest scop, specialiştii de la Universitatea din Manchester au încălzit pielea subiecţilor folosiţi în experiment, pentru a măsura gradul de durere la care aceştia sunt expuşi. Ulterior, pacienţii au fost testaţi cu ajutorul unui tomograf, pentru a putea fi cuantificat numărul de receptori de la nivelul creierului. 

Testele au arătat că pacienţii ce au suferit recent o durere intensă prezintă mai mulţi receptori decât subiecţii care nu au trecut prin astfel de traume. Acest efect a dus la concluzia că suferinţa prezentă sub diferite forme la nivelul organismului poate fi ameliorată cu ajutorul exerciţiilor fizice, ce declanşează tensiuni la nivelul creierului. Astfel, receptorii neuronali sunt stimulaţi, iar pacientul suportă mai uşor durerea.

Cercetătorii britanici au arătat, în premieră, că aceste schimbări survenite la nivel neuronal pot avea efecte benefice asupra intensităţii cu care se manifestă durerea, chiar dacă nu se cunoaşte exact cum se desfăşoară acest proces. Totuşi, pacienţii îşi pot îmbunătăţi starea de sănătate făcând efort fizic în mod regulat. Astfel, ei nu mai sunt nevoiţi să suporte efectele adverse ale calmantelor.