Acneea este una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale pielii şi se manifestă la nivelul glandelor sebacee situate pe faţă, în zona spatelui, a tegumentelor trunchiului, dar şi la nivelul pielii capului.

Primul pas pentru prevenirea acneei este o piele curată care poate respira. Curăță tenul dimineaţa şi seara, îndepărtând excesul de sebum și celulele moarte care contribuie la acnee. Foloseşte un produs de curățare blând și solubil în apă. Se recomandă spălarea feţei dupa demachiere, apoi folosirea loţiunilor tonice, tratamentelor şi cremelor hidratante.

Evită săpunurile deoarece pot lăsa o peliculă pe suprafaţa pielii, care poate bloca porii și reduce din eficiența produselor anti acnee pe care le aplici după curățare. De asemenea, evită produsele de îngrijire și de machiaj cu potenţial toxico – alergic. Fereşte-te de produsele care conţin alcool, parfum, astringenţi sau exfolianţi. Ambele irită puternic tenul şi distrug bariera naturală a tenului, ducând la creşterea secreţiei de sebum. Înlocuieşte-le cu cele naturale, ecologice.

Nu doar îngrijirea feţei este importantă. În cazul unui păr gras, se recomandă spălarea regulată a părului ţinând cont de faptul că excesul de sebum de la nivelul scalpului se extinde şi la zonele marginale ale feţei, predispunând la infectarea porilor.

Optează pentru o alimentaţie bogată în fructe şi legume şi evită dieta bogată în grăsimi, alimente prăjite, cereale, dulciuri concentrate şi pâine, care induc modificări hormonale, generatoare de acnee. Renunţă la cafea, tutun, alcool, băuturi acidulate.

Evită expunerea la soare, deoarece razele soarelui deshidratează pielea şi favorizează excesul de sebum. Schimbă zilnic prosopul de faţă sau foloseşte prosoape de unică folosinţă. De asemenea, shimbă lenjeria de pat cel puţin o dată pe săptămână.