Durerea în gât poate fi rezultatul unei infecţii cu un virus sau o bacterie, această afecţiune fiind mai des întâlnită în perioada rece a anului.

Din fericire, pentru tratarea gâtului cu probleme, există alternative naturiste, care sunt eficiente şi nu au efecte secundare.

 

Sarea

În scop terapeutic se recomandă sarea mare, grunjoasă. Într-un pahar cu apă, adaugă jumătate de linguriţă cu sare şi amestecă bine. Cu acest amestec fă gargară de 3-4 ori pe zi, în special înainte să te culci. Apa sărată ameliorează durerile în gât şi acţionează ca un antiseptic şi favorizează expectoraţia.

Mierea

Recunoscută pentru proprietăţile sale antibacteriene, mierea calmează durerile şi înflamaţia din gât. Combină apă caldă, miere și lămâie și bea acest amestec cu înghițituri mici, de trei ori pe zi, timp de câteva zile. Un alt mix îl poţi face dintr-o linguriţă de miere pusă într-un pahar cu apă caldă sau ceai verde, ori poţi opta pentru o lingură de miere, puţin piper şi câteva picături de suc de ghimbir. Un alt remediu excelent pentru calmarea durerilor în gât este o băutură din lapte cald, miere şi un gălbenuş de ou crud.

Ceaiurile din plante

Ceaiul de salvie, de busuioc sau cel de cimbrişor, recomandate în cazul durerilor de gât, au efecte antiseptice, calmează mucoasele iritate şi stimulează imunitatea. De asemenea, frunzele de ceai verde, ceai negru şi ceai alb conţin anumiţi antioxidanţi esenţiali care ajută sistemul imunitar. Adaugă o linguriţă de miere în ceaiurile calde, nu fierbinţi, deoarece fierbintele irită gâtul şi mai tare. Lasă la infuzat, 10 – 15 minute. În această perioadă nu consuma băuturi carbogazoase pentru că irită şi mai tare gâtul şi întârzie vindecarea.

Supa de pui

Supa fierbinte de pui cu legume este un remediu ideal pentru tratarea durerilor de gât. Este benefică pentru gât şi căile respiratorii, reduce procesele inflamatorii, calmează tusea, strănutul şi reduce secreţiile nazale. Adaugă un plus de sare, deoarece sarea din supă în combinaţie cu lichidul bogat în enzime energizează şi combate infecţia.

Lămâia

Unul din cele mai bune leacuri pentru gât şi remediu eficient datorită proprietăţilor sale antimicrobiene, lămâia este un aliat de nădejde al sistemului imunitar. Zeama de lămâie, bogată în vitamina C, creşte rezistenţa organismului, diminuează toxicitatea şi reduce durata bolii. Consumă apă călduţă în care ai pus zeama de la o lămâie. Adaugă o linguriţă de miere şi bea acest amestec o dată sau de două ori pe zi.

Propolisul

Considerat cel mai bun antibiotic natural, propolisul acţionează foarte bine în cazul infecţiilor gâtului. Amestecaţi 25 picături de tinctură de propolis cu una – două linguriţe de miere şi înghiţiţi încet amestecul fără să beţi nimic în următoarea jumătate de oră.

Usturoiul

Usturoiul are proprietăți antimicrobiene și este foarte util în tratarea problemelor gâtului, distrugând germenii care provoacă durere şi iritaţie. Seara înainte de culcare, bea un amestec de lapte fierbinte în care pui doi căței de usturoi sfărâmați sau consumă usturoi sub orice formă agreezi.