Comportamentul unui adolescent poate fi uneori greu de înţeles, însă explicaţia ar putea fi aceea că aceşti tineri nu au creierul complet dezvoltat, motiv pentru care uneori ei au tendinţe iraţionale, scrie MSN Health.

Intensitatea cu care trăiesc emoţiile, dar şi excesele făcute de adolescenţi îi aduc la disperare pe părinţi, însă toate acestea sunt cauzate de faptul că nu sunt complet dezvoltaţi.

Lobii frontali ai creierului (în special cortexul prefrontal) sunt ultimii care se dezvoltă, în jurul vârstei de 20 de ani, iar acestea sunt zonele responsabile de planificare şi organizare, crearea de strategii şi controlarea impulsurilor. În plus, nivelul de dopamină nu este optim în creierul adolescentului, această substanţă fiind esenţială pentru capacitatea de a selecţiona amănuntele importante.

Adolescenţii au un ritm circadian diferit, ei dorm până târziu, având nevoie de aproximativ 8 – 9 ore de somn pe noapte, spre deosebire de cele 7-8 ale adulţilor . Sunt “programaţi” să se culce mai târziu şi să doarmă mai mult.

Un adolescent îşi pierde cumpătul la cereri extrem de simple şi interpretează greşit chiar şi cele mai nevinovate comentarii. Aceasta deoarece nu sunt la fel de abili în a recunoaşte expresiile faciale ale celor din jur.

În cadrul unui studiu, participanţilor li s-a arătat o imagine cu o femeie care avea o expresie de teamă. Daca 100% dintre adulţi au putut identifica corect expresia, doar 50% dintre adolescenţi pot face acest lucru. Asta pentru că adulţii se bazează pe cortexul frontal pentru a recunoaşte emoţiile, în timp ce adolescenţii se bazează pe amigdală (zona din lobii temporali).