Aftele bucale sunt afecţiuni frecvent întâlnite, care provoacă mici ulceraţii dureroase în cavitatea bucală, de obicei în interiorul buzei, pe obraji sau limbă. Factorii declanşatori ai aftelor bucale sunt un sistem imunitar slăbit, stresul, oboseala cronică, alimentaţia dezechilibrată, fumatul, anumite medicamente, dezechilibre hormonale, diferite traumatisme la nivelul cavităţii bucale, anumite bacterii, etc. 

 

Vindecarea aftelor pe cale naturistă durează între 2 şi 8 zile, iar cu excepţia usturimii de intensitate variabilă, nu prezintă alte simptome. În general, aftele bucale se pot trata acasa cu remedii naturale, cum ar fi:

Muşeţelul este adesea folosit în tratarea aftelor datorită proprietăţilor antiinflamatorii, având capacitatea de a reduce durerea şi de a grăbi procesul de vindecare. Se face o gargară cu o infuzie preparată din 3-4 linguri de plantă la jumătate de litru de apă. Tratamentul se efectuează de cel puţin trei ori pe zi, după fiecare masă principală, timp de maximum 3-4 zile.

Gălbenelele au proprietăţi antiinflamatoare, antibacteriene şi de combatere a paraziţilor. Se face o infuzie cu gălbenele şi se foloseşte ca apă de gură de 2-3 ori pe zi.

Sucul de lămâie conţine vitamina C şi are proprietăţi antiseptice şi antibacteriene, accelerând procesul de vindecare în cazul aftelor. Se aplică prin tamponare cu un bandaj sterilizat 2-3 picături pe zona afectată, timp de 3-4 zile sau se amestecă suc de lămâie cu apă caldă şi se clăteşte gura de trei ori pe zi.

Aloe vera vindecă rănile, arsurile şi în general leziunile pielii. Se aplică 2-3 picături de suc de aloe vera pe zona afectată, de 2-3 ori pe zi, timp de 3 zile.

Gargara cu apă călduţă şi sare ajută în tratamentul aftelor, datorită proprietăţilor antiseptice. Pe lângă sare poţi adăuga o linguriţă de bicarbonat de sodiu şi fă gargară cu soluţia rezultată, de cel puţin trei ori pe zi.

Propolisul este un antibiotic natural, având rol anestezic şi cicatrizant. Se poate folosi în stare pură sau sub formă de tinctură.

Controlul alimentar este esenţial pentru vindecarea aftelor bucale, recomandându-se evitarea hranei acide şi a celei care conţine grăsimi.