Ficatul conţine în mod normal o anumită cantitate de grăsime, însă dacă această proporţie creşte la peste 10% din greutatea organului, starea este cunoscută ca un ficat gras (steatoză hepatică) și poate duce la complicaţii.

Ficatul gras prezintă două tipuri principale: steatoza alcoolică şi steatoza non alcoolică. Anumiţi factori cresc riscul dezvoltării acestei boli şi anume: diabetul, alcoolul, dezechilibre alimentare, rezistenţa la insulină, obezitatea, un nivel crescut al trigliceridelor şi al colesterolului.

Dacă ai fost diagnosticat cu ficat gras, este important să iei măsuri rapide pentru a evita complicaţii viitoare. Există câteva remedii naturale care pot contribui la îmbunătăţirea stării de sănătate. Iată câteva dintre acestea:

Pierde din greutate prin exerciţii fizice uşoare şi regulate şi o dietă sănătoasă, care să conţină multe legume, fructe non-acide (rodii, pepeni, pere şi fructe de pădure) şi cereale integrale.

Mănâncă puţin şi des deoarece atunci când mânâci repede ficatul trebuie să depună un efort suplimentar pentru a prelucra cantitatea de alimente ingerate. Neputând face faţă, ficatul va depozita surplusurile sub formă de grăsime. Evită alimentele bogate în carbohidraţi şi grăsimi, prăjelile și alimentele picante. Găteşte legumele la abur. Alimentele bogate în acizi graşi omega 3 şi omega 6 ar trebui consumate aproape zilnic de către cei diagnosticaţi cu această afecţiune.

Dormi minim 8 ore. Pentru refacerea celulei hepatice ai nevoie de 8 ore de somn pe noapte, dar şi de odihnă activă într-un mediu cât mai puţin poluat.

Consumă ghimbir care, graţie actiunii anti-inflamatorii şi antioxidante puternice, poate ajuta în bolile de ficat gras non-alcoolic şi spirulină, care are proprietăţi detoxifiante, curăţă colonul şi stimulează funcţiile hepatice, contribuind la regenerarea ficatului. Înlocuieşte băuturile carbogazoase cu ceai de anghinare, păpădie, cicoare. Foloseşte tinctura de rostopască deoarece ajută la scăderea colesterolului şi favorizează digestia grăsimilor. Armurariul este una din cele mai cunoscute plante pentru detoxifierea ficatului datorită conţinutului ridicat de flavonioizi antioxidanţi, care ajută la absorbţia toxinelor şi la regenerarea sa.