Arsurile minore sau arsurile de gradul întâi, sunt cele asemănătoare arsurilor solare şi afectează doar straturile superioare ale pielii, provocând roşeaţă şi durere. Pielea se vindecă în aproximativ două zile.

Arsurile minore pot dezvolta vezicule dureroase dacă nu sunt tratate la timp. Din fericire, există remedii naturiste care pot vindeca și minimiza durerea. Iată câteva dintre acestea:

Apa rece. Aplicaţi pe zona afectată o compresă cu apă rece. Nu folosiţi gheaţa sau apa foarte rece deoarece acestea pot restricţiona fluxul de sânge, agravând distrugerea ţesuturilor.

Cartoful crud. Graţie proprietăţilor sale anti-iritante şi calmante, cartoful crud va atenua durerea și va reduce șansa de a face băşici. Aplicaţi pe arsură o felie de cartof crud, asigurându-vă că sucul de cartofi se întinde pe zona arsă.

Mierea. Datorită proprietăţilor sale antiseptice şi a glucozei care serveşte la hrănirea pielii, mierea are capacitatea de a dezinfecta și de a vindeca arsurile. Aplicată pe suprafaţa arsă, mierea atrage fluidele de sub ţesuturi, curăță zona şi grăbeşte refacerea ţesuturilor.

Albuşul de ou bătut spumă grăbeşte procesul de vindecare a arsurilor. După ce s-a bătut spumă, se aplică pe zona afectată și se lasă să acționeze timp de cel puțin 15 minute până când se transformă într-o peliculă protectoare.

Oțetul. Proprietățile astringente şi antiseptice ale oţetului tratează arsurile minore și previn infecţia. Se diluează orice tip de oțet într-o cantitate egală de apă şi se clăteşte zona arsă.

Bicarbonatul de sodiu. Calmează durerea şi ajută în procesul de vindecare. Se amestecă o linguriţă de bicarbonat de sodiu cu câteva picături de apă rece şi se aplică pe zona afectată.

Sucul de ceapă. Clamează durerea, ajută la vindecarea arsurilor şi împiedică apariţia băşicilor dureroase. Ceapa poate fi aplicată ca atare (sub formă de felii) sau se poate folosi sucul stors de la o ceapă proaspăt tăiată.

Pentru a  preveni infecția, nu spargeți veziculele pline cu lichid. Dacă acestea se sparg singure, spălați zona cu apă și săpun.

ATENŢIE! Remediile pot fi folosite DOAR pentru arsuri minore, superficiale. În cazul arsurilor grave se impune îngrijire medicală de urgenţă pentru evitarea complicaţiilor.