Damiana este o plantă aromată obţinută din arbustul Turnera Diffusa, care este originar din sud-vestul SUA și nordul Mexicului. Acest arbust cu aromă asemănătoare muşeţelului are proprieţi afrodidisiace, antidepresive, anxiolitice, diuretice şi laxative.

Damiana conține anumite substanțe care ajută la creşterea apetitului sexual sau a libidoului, la remedierea impotenţei masculine, la reglarea ciclului menstrual la femei, la combaterea problemelor de ejaculare precoce şi la secretarea de testosteron. Aceste substanţe nutritive au un efect stimulant asupra aparatului sexual și sporesc functiile sexuale prin creșterea fluxului sanguin la nivelul organelor; contribuie şi la stimularea ovariană a femeii, sporindu-i fertilitatea.

Planta stimulează fertilitatea prin echilibrare hormonală, fiind benefică şi pentru sistemul endocrin. Se foloseşte în tratamentul impotenţei, dar şi în cazul constipaţiei şi al înlăturării stărilor de anxietate şi depresie. Este şi un uşor antiseptic urinar, fiind un bun tratament complementar al infecţiilor bacteriene ale vezicii urinare, dar are şi proprietăţi tonice pentru întregul organism, îmbunătăţind chiar şi aspectul pielii (acnee sau eczeme).

Damiana este disponibilă sub formă de ceai, capsule şi tinctură, însă consumul în cantităţi mari poate provoca indigestie şi scăderea nivelului de zahăr din sânge.