Mulţi consideră că poftele sunt un mesaj important al organismului nostru care ne avertizează atunci când avem anumite deficienţe nutritive, scrie Science Alert.

Spre exemplu, când îţi doreşti ciocolată, în cultura populară se presupune că ai o lipsă de magneziu. Psiholoaga Eva Kemps de la o universitate din Australia susţine însă că nu există prea mult adevăr în această afirmaţie, deoarece există multe alte alimente care conţin o cantitate mai mare de magneziu, cum ar fi spanacul.

“Ironic, oamenii nu poftesc niciodată spanac”, spune psiholoaga.

Cu toate că există anumite circumstanţe rare în care un deficit de substanţe nutritive poate duce la apariţia unor astfel de pofte (spre exemplu, femeile însărcinate sau copiii pot pofti sau chiar mănâncă uneori gheaţă sau nisip), Kemps declară că poftele ţin mai mult de psihologie decât de fiziologie, iar anumite emoţii sau amintiri pot stârni dorinţa de a mânca ceva anume.

Ca urmare a 130 de interviuri efecatuate cu scopul de a determina de ce avem anumite pofte, Kemps a concluzionat că, pe lângă gust şi miros, un factor decisiv este stimulul vizual.

Cu ajutorul acestei informaţii, psiholoaga a reuşit să reducă poftele, manipulând ceea ce participanţii la studiu vedeau.