Un nou studiu realizat de specialiştii de la Universitatea din Michigan a stabilit o legătură între pauzele de somn din timpul orelor de muncă şi un control emoţional îmbunătăţit, notează Science Alert.

Lipsa somnului a fost asociată cu răspunsuri impulsive la obstacole frustrante, precum şi scăderi ale inteligenţei emoţionale şi a nivelului de gândire constructivă. Pe scurt, pe măsură ce stăm treji o perioadă mai lungă de timp, pe atât suntem mai predispuşi să nu ne putem stăpâni răspunsurile emoţionale.

Cercetătorii din Michigan au descoperit că orele de somn din mijlocul zilei ne cresc toleranţa la frustrare şi ne reduc pornirile impulsive.

Participanţilor la studiu le-a fost solicitat să execute diferite exerciţii comportamentale pe un computer, dar şi să răspundă la întrebări legate de starea lor de spirit, de somnolenţă şi de impulsivitate. Apoi, o parte dintre aceştia au urmărit un documentar de 60 de minute despre natură, iar alţii au dormit timp de o oră. După, ei au repetat sarcinile.

Potrivit rezultatelor obţinute, persoanele care nu au dormit au fost mai predispuse să nu reziste la frustrarea creată de sarcini ce nu pot fi rezolvate şi au avut porniri impulsive, spre deosebire de grupul care a dormit, care a fost mai predispus să reziste la exerciţiile frustrante fără a se enerva.

”Aceste rezultate sugerează că somnul de prânz ar putea fi o strategie eficientă pentru a contracara consecinţele emoţiilor negative, cum ar fi impulsivitatea şi incapacitatea de a face faţă frustrării”, afirmă autorii studiului.