Sauna reprezintă o baie în două faze, în care alternează o încălzire şi o răcire şi este recomandată pentru efectele ei benefice asupra corpului. Temperatura aerului în încăperea saunei este cuprinsă între 70 şi 120 grade, iar umiditatea între 5 și 20%.

Se cunosc mai multe tipuri de saună: baia turcească, sauna cu infraroşii şi sauna uscată (finlandeză).

Sauna oferă o varietate de efecte terapeutice benefice utilizatorilor. Iată câteva dintre ele:

Menţine pielea sănătoasă. Temperatura ridicată din saună şi umiditatea determină organismul să transpire abundent, proces care permite eliminarea toxinelor şi curăţarea în profunzime a pielii. După saună sunt recomandate duşurile răcoroase, care contribuie la tonifierea pielii, menţinându-i elasticitatea şi stimulând circulaţia sanguină.

Păstrează tensiunea arterială în limite normale la pacienţii hipertensivi. Măreşte ritmul inimii, dilată arterele, deschide capilarele din zonele închise, vascularizând ţesuturile organismului. În timpul unei şedinte de saună de 10-20 minute, ritmul cardiac creşte cu 50-75%.

Îmbunătăţeşte funcţiile respiratorii. Calmează astmul şi bronşita cronică.

Ameliorează afecţiunile reumatismale inflamatorii (osteoartrita, artrita reumatoidă), durerile articulare, tensiunea musculara şi fibromalgia.

Hipertermie. Expunerea la o temperatură ridicată are un efect asemănător cu cel al stărilor febrile, fapt care va îmbunătăţi imunitatea prin creşterea producţiei de celule albe (care luptă împotriva bolilor) şi anticorpi pentru a elimina viruşi şi alţi patogeni.

Detoxifiază organismul. Sauna te eliberează de substanţele toxice şi metale grele din organism, fiind extrem de benefică pentru rinichi.

Reduce nivelul hormonal al stresului, al beta-endorfinelor (substanţe produse în creier, în special de glanda pituitară) şi promovează starea de bine.

Înainte de merge la saună, cu cel puţin o oră sau chiar două, nu este recomandat să se consume alimente. După ședință este indicat să se bea apă sau sucuri de fructe si puteţi consuma legume, carne slabă sau iaurturi fără grăsimi.