Dacă în urmă cu mulţi ani era de neconceput ca soţia să-şi înşele partenerul de viaţă, numărul soţiilor care înşală a crescut în ultimele două decenii, potrivit unor date furnizate de National Opinion Research Center publicaţiei Bloomberg Businessweek.

Femeile nu înşală din aceleaşi motive pentru care o fac bărbaţii. Aceştia din urmă înşală adesea din motive fizice, în timp ce femeile o fac din considerente emoţionale. Iată 4 motive care determină femeile să ajungă în astfel de situaţii:

Singurătatea/Neglijarea. Există nenumărate cazuri când femeia se simte singură într-o relaţie care nu îi mai aduce împlinire. Dacă ea nu mai primeşte suficientă atenţie şi se simte mai mult ca o servitoare decât prietenă/soţie, poate încerca să caute satisfacţie în altă parte şi să se implice într-o nouă relaţie. Dacă soţul îi va arăta că o preţuieşte, va fi grijuliu şi atent, nu va fi înşelat.

Răzbunarea. Femeia modernă nu mai doreşte să rămână pasivă şi să accepte faptul că partenerul o înşală. Dacă unei femei i se confirmă sau doar bănuieşte că este înşelată, ea se simte rănită şi poate fi determinată să se angajeze într-o aventură pentru a-l răni în acelaşi mod. Femeile consideră că aventura lor e justificată din moment ce au fost înşelate.

Rutina. În momentul în care relaţia se află într-un stadiu de rutină şi lipsă de dorinţă, unele femei, în loc să facă ceva pentru a readuce dorinţa, recurg la o aventură în speranţa retrăirii excitaţiei pe care au simţit-o în perioada de început a relaţiei stabile. 

Lipsa încrederii în sine. De multe ori femeile se simt neglijate de partener şi îşi pierd încrederea în sine. În astfel de cazuri, femeia va deveni vulnerabilă avansurilor altor barbaţi şi poate fi tentată să înşele pentru a-şi confirma faptul că încă este atractivă şi seducatoare. Femeile cu un nivel ridicat al stimei de sine reuşesc să rămână fericite într-o relaţie, însă cele cu o stimă de sine scăzută sunt adesea determinate să înşele.