Există femei care nu au experimentat niciodată orgasmul, dar şi foarte multe care nu mai simt nevoia de a face sex. Cauzele sunt variate putând fi de natură fizică, psihică sau socială. Iată câteva dintre cele mai frecvente :

 

 

Medicamentele. Peste 150 dintre medicamentele sunt cunoscute a avea un impact negativ asupra dorinţei sexuale, diminuând nivelul hormonilor de testosteron. Printre acestea sunt incluse anticoncepţionalele, antidepresivele, calmantele, medicamentele pentru tratarea tensiunii arteriale sau medicamente care pot să usuce mucoasa vaginală şi să dea dureri în timpul actului sexual.

Maternitatea. Apariţia unui copil are un impact major în viaţa unui cuplu, iar rolul de mamă care se dovedeşte copleşitor la început le poate face să neglijeze rolul de sotie sau de femeie. Instinctul matern determină sproaspetele mămici să îşi dorească mai multă stabilitate, confort psihic şi fizic, în detrimentul sexului. De asemenea, ele au un interes sexual mai scăzut din cauza prolactinei, un hormon care stimulează lactaţia, scăzând cantitatea de estrogen din organism şi ducând la uscăciune vaginală şi lipsa apetitului sexual.

Scăderea nivelului de testosteron. Femeile au de zece ori mai mult testosteron decât estrogen în organism, iar producerea acestui hormon este stimulată de actul sexual. Nivelul de testosteron scade în mod natural în medie cu 50 la sută între 20 şi 45 de ani, scăderea fiind constantă şi lentă şi continuă să scadă până la 30 la sută odată cu procesul de îmbătrânire.

Factori de natură psihologică. Dintre aceştia, se pot enumera depresia, stresul cotidian, un job solicitant, oboseala, presiunea financiară, traume din copilărie, etc.

Cauze fiziologice. Se încadrează în această categorie anemia, consumul exagerat de alcool, boli cornice, tulburări hormonale, etc.