Un nou studiu arată că bolile cardiace sunt principalul ”vinovat” pentru diferenţele privind speranţa de viaţă a bărbaţilor şi a femeilor. Aceste diferenţe au început să se contureze la începutul secolului XX, arată cercetătorii, conform Daily Mail.

 

 

 

Odată cu prevenirea bolilor infecţioase, a regimului alimentar îmbunătăţit şi a altor beneficii în ceea ce priveşte sănătatea, mortalitatea a scăzut semnificativ. Femeile au avut parte de o creştere a longevităţii mult mai rapidă.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California de Sud au analizat această scădere inegală a ratei mortalităţii la nivel global şi au concluzionat că bolile cardiace reprezintă principalul motiv al mortalităţii mai ridicate din rândul bărbaţilor.

Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit date cu privire la speranţa de viaţă a femeilor şi bărbaţilor de peste 40 de ani, în perioada 1800-1935, din 14 state dezvoltate. Echipa a descoperit că în rândul persoanelor născute după 1880, rata mortalităţii a scăzut în cazul femeilor cu 70% mai mult decât cea a bărbaţilor.

Cercetătorii au luat în calcul şi bolile cauzate de fumat, însă majoritatea ”morţilor în exces” a fost cauzată de afecţiuni cardiovasculare. Surprinzător, fumatul a fost responsabil doar pentru 30% din diferenţa dintre rata de mortalitate dintre cele două sexe după 1890.