Primele semne de îmbătrânire pot fi detectate în jurul vârstei de 25 de ani, potrivit unei cercetări americane publicată în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, informează AFP.

Cecetătorii au studiat metabolismul unui grup format din 954 de persoane născute în Noua Zeelandă în anii 1972 – 1973, fiindu-le analizată sănătatea la vârstele de 26, 32 și 38 de ani în ceea ce priveşte starea rinichilor, ficatului, plămânilor, dinților, vaselor de sânge, metabolismului și sistemului imunitar.

Cu 18 seturi de date diferite pentru măsurarea stării de sănătate și a nivelului de îmbătrânire, oamenii de ştiinţă au stabilit o “vârstă biologică” pentru fiecare participant, la împlinirea vârstei cronologice de 38 de ani. La aceeași vârstă, unii membri ai grupului aveau un nivel de îmbătrânire biologică corespunzător unei persoane sub 30 de ani, iar alții “se apropiau” de 60 de ani.

Concentrându-se asupra celor aflați într-un proces de îmbătrânire rapidă, ei au identificat semne ale îmbătrânirii și deteriorării imediat după vârsta de 26 de ani, respectiv vârsta cea mai timpurie la care au fost colectate datele pentru acest studiu. Conform cercetătorilor, acești oameni aveau un proces de îmbătrânire biologică într-un ritm de trei ani într-unul singur, în timp ce cei mai mulți dintre membrii grupului îmbătrâneau, așa cum era de așteptat, cu un an biologic într-un an calendaristic sau chiar mai puțin.

De asemenea, cei cu corpul îmbătrânit mai rapid au avut rezultate mai slabe la testele la care sunt supuse în general persoanele de peste 60 de ani, cum sunt cele de echilibru, coordonare și soluționare a problemelor.

Constatările studiului dau speranța că medicina ar putea să încetinească procesele de îmbătrânire și să ofere oamenilor mai mulți ani de activitate, afirmă Terrie Moffitt, autorul principal al studiului, profesor de psihologie și științe neurologice la Duke University.

Studii anterioare au arătat că aspectul genetic contribuie cu până la 20 la sută la procesul de îmbătrânire, principalele cauze fiind comportamentul în materie de sănătate și problemele de mediu, notează AFP.