Jose Carlos Moreno, expert la Academia spaniolă de dermatologie (Aedv), vorbește despre dependența de bronz numită tanorexie, avertizând că există tratamente specializate împotriva acesteia.

“Sunt persoane care nu se consideră niciodată suficient de bronzate, la fel cum anorexicele se văd întotdeauna grase”, afirmă el, citat de AFP.

Profilul lor: femei și tineri sub 40 de ani care se bronzează de două ori pe săptămână pentru ca pielea lor să devină excesiv de arămie.

Nevoia de “doze” mai mari de raze UV, creșterea anxietății în caz de oprire, sentimentul de culpabilitate și de agasare la remarcile celor din jur sunt simptome similare dependenței de heroină, este de părere Joel Hillhouse, cercetător la Universitatea East Tennessee. Dependente, unele persoane continuă să meargă la solar și dacă au cancer de piele și chiar sustrag bani de la apropiați pentru a-și procura propria cabină de bronzare, adaugă el. Razele UV un drog? Soarele stimulează producția de melatonină, pigment ce colorează pielea, iar acest fenomen eliberează endorfine, hormoni apropiați morfinei care provoacă o stare de bine și care calmează durerea, subliniază dr. Steve Feldman, dermatolog la Universitatea Wake Forest din Carolina de Sud.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat aparatele cu raze UV drept cancerigene în 2012. Utilizarea lor crește riscul de melanom cu 20%, subliniază Vanessa Rock, membră a Comitetului australian de luptă împotriva cancerului, menționând mai multe studii. În cazul utilizării acestor aparate înainte de 35 de ani, riscul de melanom crește cu 75%, potrivit unui studiu din iunie 2010.

Expertul Jose Carlos Moreno a propus instalarea unor avertismente explicite la centrele de bronzare, similare celor existente pe pachetele de țigări.