Dacă încerci să slăbeşti sau să-ţi măreşti masa musculară, cei mai multi experţi te vor sfătui să măreşti consumul de proteine, adică să mănânci mai multă carne în general, inclusiv peşte, dar şi lactate şi legume bogate în proteine.

Un nou studiu a arătat însă că vei mai obţine un efect neaşteptat: sistemul tău cardiovascular va fi mai sănătos, scrie Medical Daily.

Potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie, efectul asupra sistemului cardiovascular va fi similar cu cel al renunţării la fumar şi mersului la sală.

Studiul, realizat pe 2.000 de adulţi din Marea Britanie, a arătat că o dietă bogată în proteine, provenite atât din surse animale, cât şi vegetale (lactate, fasole, linte, broccoli şi spanac) reduce riscul cardiovascular. Presiunea arterială e mai scăzută, iar vasele de sânge sunt sănătoase, a explicat autorul studiului, Amy Jennings.

Cei care consumă mai mult proteine vegetale au presiunea arterială mai scăzută, iar cei care preferă proteinele ingerate din carne au vasele de sânge mai flexibile, a arătat cercetarea.

Reducerea tensiunii şi păstrarea vaselor de sânge în cea mai bună stare sunt factori cruciali pentru sănătatea sistemului cardiovascular. Bolile cardiovasculare apar pe fondul hipertensiunii şi a îngustării (astupării) arterelor.