Potrivit expertului britanic Joe Stange, în trei ore de distracţie cu bere, cantitatea de alcool din organism în cazul berii cu concentraţie alcoolică de 5% este dublă faţă de cea înregistrată în cazul versiunii mai slabe, cu concentraţie alcoolică de 4%.

În comparaţie cu băuturile spirtoase, care au o concentraţie de 40%, berile nu depăşesc în general 5%. Joe Stange foloseşte matematica pentru a explica în ce măsură ne afectează consumul de bere, chiar şi când diferenţa de concentraţie alcoolică este foarte redusă, scrie Daily Mail.

În Marea Britanie, o unitate măsoară cantitatea de alcool dintr-o anumită băutură. O unitate britanică are 10 ml (8g) de alcool pur, iar o halbă de bere obişnuită conţine două asemenea măsuri, în timp ce un pahar de vin conţine între 1 şi 3 unităţi, în funcţie de dimensiune paharului şi concentraţia alcoolică a băuturii din struguri.

Mulţi producători de băuturi includ pe etichetă cantitatea de alcool “ca volum”, ABV, astfel încât oamenii pot calcula numărul de unităţi alcoolice din băuturile lor prin înmulţirea cantităţii în mililitri (ml) cu concentraţia (ABV). Rezultatul este apoi împărţit la 1.000. De asemenea, băutorii pot apela la un calculator.

O unitate de alcool este egală cu jumătate dintr-o halbă de bere cu o concentraţie alcoolică de 4% – 25 ml dintr-o băutură spirtoasă cu o concentraţie de 40%. În comparaţie, un pahar mic de vin (125 ml), cu o concentraţie alcoolică de 12%, conţine 1,5 unităţi alcoolice.

În SUA, unităţile sunt măsurate ca “băuturi standard”. O “băutură standard” conţine 14 grame de alcool pur. Potrivit fundaţiei britanice umanitare Drink Aware, un adult are nevoie de o oră pentru a procesa o unitate de alcool, astfel încât să nu-i rămână în sânge.

Folosind calculele lui Stange, presupunem că o bere cu concentraţie alcoolică de 4%, la sticlă de 340 ml, conţine 1,4 unităţi alcoolice. Dacă o sticlă de bere este consumată la fiecare oră, după 60 de minute, organismul unui adult ar procesa unitatea alcoolică, dar i-ar rămâne o concentraţie de 0,4 în sânge.

După două ore, teoretic, în sângele consumatorului rămân 0,8 unităţi, 1,2 unităţi într-o oră şi tot aşa. O sticlă normală de bere, cu concentraţie de 5%, conţine 1,8 unităţi alcoolice.