Dudele sunt fructele unor specii de arbori din familia Moraceae, care se cultivă în regiunile cu climat temperat. Aceste fructe au efecte uimitoare pentru organism, datorită conţinutului de vitamine şi minerale.

Fructele de dud conţin vitamina C şi vitaminele A şi E, acid folic şi betacaroten, sunt bogate în grupul de vitamine B, vitamina K şi în minerale precum calciu, fosfor, fier, magneziu, potasiu şi mangan. Dudele negre conţin proteine, albuminice, lecitine şi derivaţi glutaminici, necesari dezvoltării şi întreţinerii sistemului muscular.

Aşa numitele mure de copac cresc masa musculară în doar două săptămâni cu peste 20%, însă doar dacă se face şi efort fizic zilnic timp de cel puţin 10 – 15 minute. Studiile arată că o cură de 200 de grame de dude timp de 12 zile, urmată de altă cură de mure, fragi sau căpşuni pentru aproximativ 3 săptămâni, pot revigora creşterea musculară cu peste 20%.

În cazul bărbaţilor, s-a constatat că un consum de dude contribuie la dezvoltarea musculaturii, muşchilor punându-li-se la dispoziţie o rezervă de calciu utilă activităţii psihice şi intelectuale. În plus, dudele negre au capacitatea de a diminua agresivitatea masculină produsă de excesul unor hormoni androgeni, de a creşte virilitatea şi de a întârzia andropauza.

Totodată, dudele conţin cel mai puternic antioxidant natural din lume, resveratrolul, care ajută la buna funcționare a sistemului circulator și crește producția oxidului nitric, o substanță ce reglează transmisiile dintre neuroni și contribuie la eliberarea anumitor hormoni. Datorită antioxidanţilor, fructele de dud luptă cu cancerul, afecţiunile neurologice, diabetul şi infectiile bacteriene şi cresc capacitatea organismului de a susţine un efort fizic intens.

Consumul de dude scade timpul de vindecare, stimulează imunitatea, reduce nivelul colesterolului, protejează creierul, combate insomniile şi nevrozele şi are efecte uimitoare în cazul celor cu afecţiuni cardiovasculare şi hipertensiune arterială, reducând simptomele şi riscurile acestor boli.