Dudul  (Morus Alba, Morus nigra) este un arbore binecunoscut în fitoterapie pentru efectele sale benefice asupra sănătăţii.

În scop medicinal se folosesc fructele, frunzele şi scoarţa.

Frunzele de dud conţin tanin, acid aspartic, arginină, acid folic, acizi organici, betacaroten şi substanţe minerale. Fructele au un conţinut bogat în glucide, pectine, vitamina C, caroten vegetal, săruri, antociani, tanin, etc. şi pot fi consumate ca atare, având un gust dulce.

Frunzele au efecte antidiabetice, antidiareice, astringente, hipoglicemiante, sudorifice, antidiareice. Fructele coapte au proprietăţi diuretice, laxative, depurative, antiscorbutice alcalinizante, sudorifice, tonice, răcoritoare, tonice, iar cele necoapte au proprietăţi astringente şi antidiareice. Graţie antioxidantilor din compoziţie, fructele de dud luptă cu cancerul, afecţiunile neurologice şi infecţiile bacteriene.

Preparatele din frunze de dud acţionează în prevenirea şi combaterea următoarelor boli: diaree, diabet, gastrite, ulcer, boli de ficat, enterite acute, afecţiuni pulmonare, tuse, gripă, răceală, angină, astenie, nevroze, insomnie, distrofii ale miocardului, hipertensiune arterială, tulburări metabolice, obezitate, variolă, rujeolă, afecţiuni ale gâtului, stomatite, faringite, afte bucale, viermi intestinali.

Fructele coapte sunt eficiente contra scorbutului, în diateza hemoragică şi în constipaţie.