Aloe vera este una dintre cele mai populare plante recomandată în industria cosmetică sau ca remediu natural pentru diferite afecţiuni. Cu toate aceastea, planta poate avea efecte adverse, unele dintre ele chiar periculoase, arată Buzzle.

Reacţiile alergice se numără printre efectele adverse ale plantei de aloe vera, de la cele minore precum mâncărimi, erupţii cutanate, la cele severe, printre care umflarea feţei, probleme de respiraţie sau senzaţia de constricţie în piept.

Administrarea orală a aloe vera ca laxativ poate provoca crampe abdominale şi diaree. Utilizarea prelungită poate duce la dependenţă, iar când se renunţă este posibil să apară constipaţia severă. Persoanele cu hemoroizi nu trebuie să o utilizeze deoarece poate agrava simptomele.

Mai mult, efectele laxative ale plantei pot duce la dezechilibru electrolitic în sânge, ceea ce înseamnă că poate reduce nivelul de potasiu din sânge, lucru ce provoacă bătăi neregulate ale inimii şi slăbiciune. Acest efect advers este mai des întâlnit la persoanele cu diabet zaharat, boli de inimă sau de rinichi.

De asemenea, aloe vera scade nivelul de zahăr din sânge, ceea ce poate fi periculos pentru cei care urmează un tratament pentru diabet zaharat.

Conform unor studii, utilizarea prelungită a plantei poate duce la hepatită, iar persoanele cu tulburări tiroidiene trebuie să o evite. Consumul frecvent provoacă deshidratare şi poate să ofere o culoare roşiatică urinei.

Studiile efectuate pe şoareci au demonstrat că extractul de aloe vera făcut din frunze întregi poate fi cancerigen din cauza saburului. Produsele de aloe vera fără sabur sunt mai sigure.