Potrivit unui nou studiu efectuat de cercetătorii elveţieni, subiecţii care susţineau şi credeau cu convingere că se simt bine, sunt sănătoşi şi totul le merge din plin beneficiau de o viaţă mai lungă şi o sănătate mai bună comparativ cu persoanele pesimiste, scrie Daily Mail.

În cadrul studiului au fost luaţi în calcul şi factorii de risc care influenţează speranţa de viaţă precum: fumatul, alcolismul, bolile cronice şi hipertensiunea arterială.

De-a lungul deceniului al şaptelea al secolului trecut, un eşantion de peste 8.000 de persoane a fost supus experimentului gândirii pozitive. Treizeci de ani mai târziu, participanţii au fost diagnosticaţi din nou, iar cercetătorii au descoperit cu surprindere că persoanele care au gândit pozitiv în privinţa stării lor generale de sănătate au trăit mai mult decât cele pesimiste.

“Studiul nostru demonstrează încă o dată că persoanele care se vizualizează ca având o stare de sănătate excelentă ajung să trăiască mai mult decât celelalte. Factorii decisivi în cadrul acestui proces includ o atitudine pozitivă, o estimare optimistă a realităţii înconjurătoare, precum şi o stare de automulţumire în privinţa vieţii personale”, afirmă David Fah, cercetător în cadrul Universităţii din Zurich.

Conform datelor remise la sfârşitul studiului, bărbaţii care credeau că starea sănătăţii lor este una în mare parte negativă, aveau de 3,3 ori mai puţine şanse de supravieţuire decât cei care susţineau că aveau o sănătate excelentă. În cazul femeilor, cele cu o gândire negativă prezentau un risc de 1,9 ori mai mare de a muri decât cele care se autoevaluau pozitiv.