De la o simplă deshidratare şi până la insolaţii, agravarea problemelor respiratorii sau a afecţiunilor pielii, canicula poate avea avea efecte grave asupra sănătăţii oamenilor, notează ziarul ABC.

Alimentaţia şi hidratarea sunt esenţiale în zilele caniculare. Potrivit nutriţionistei spaniole Irene Bretón, vara trebuie să consumăm “mâncăruri uşoare” şi să evităm alimentele bogate în grăsimi sau foarte sărate.

Căldura favorizează proliferarea de bacterii în alimente, motiv pentru care o igienă şi o conservare atentă a acestora sunt obligatorii pentru a evita intoxicaţiile.

Când temperaturile depăşesc 40,5 grade, sistemul de termoreglare al corpului se pune în mişcare pentru a “împrăştia” surplusul de căldură. Conform medicului de familie María Balboa, acest lucru provoacă o disfuncţie a sistemului nervos central, care se manifestă prin producerea de cârcei, din cauza lipsei de apă şi săruri, epuizare, colaps circulator, crampe musculare şi pierderea cunoştinţei.

Expunerea prelungită la soare poate fi sursa unor alergii. Există produse cosmetice care favorizează apariţia de alergii prin expunerea la radiaţiile solare, la fel şi consumul unor anumite alimente. Lista este completată de înţepăturile de insecte. Băile prelungite la piscină în apă cu clor pot de asemenea accentua dermatitele, în timp ce apa sărată contribuie la dispariţia lor.

Căldura şi atmosfera foarte uscată favorizează apariţia problemelor respiratorii, amplificând simptomele la pacienţii care suferă deja de astfel de afecţiuni. Căldura moderată stimulează organismul, dar peste anumite nivele impactul devine negativ şi se extinde asupra corpului şi a minţii creând o stare negativă generalizată. Căldura extremă este resimţită ca o situaţie de stres generând iritabilitate şi confuzie. Unul dintre efectele cele mai evidente ale temperaturilor ridicate este senzaţia de oboseală care cuprinde corpul şi care este însoţită de probleme legate de somn.

O altă consecinţă a temperaturilor ridicate este şi degradarea medicamentelor, deoarece căldura poate altera componenţa şi efectele lor.

Expunerea la soare între orele 12.00 şi 16.00 trebuie evitată şi este indicată folosirea cremelor împotriva razelor UVA şi UVB cu peste 30 factor de protecţie.