Practicarea cu regularitate a exercițiilor fizice în primii ani ai adolescenței reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 la maturitate, potrivit unui studiu coordonat de Universitatea Exeter din Marea Britanie, publicat joi în revista britanică de medicină Diabetology, transmite EFE.

 

Activitatea fizică are efecte benefice asupra rezistenței tinerilor la insulină, fenomen care duce la utilizarea neeficientă a acestui hormon și la apariția diabetului de tip 2, au constatat cercetătorii.

În vederea efectuării cercetării a fost observat anual un eșantion de 300 de copii, de la 9 ani până la împlinirea vârstei de 16 ani, concluzionându-se că sportul a avut un impact pozitiv major asupra sănătății tinerilor de 9-13 ani, dar nu a influențat rezistența la insulină a celor de 16 ani.

Totodată, la copiii de 13 ani, testele au evidențiat că, în cazul celor mai activi din punct de vedere fizic, rezistența la insulină a fost redusă chiar și cu 17%, indiferent de cantitatea de grăsime corporală a subiecților. Diferențele dintre rezistența manifestată la insulină de cei care fac mișcare și tinerii care nu au acest obicei a scăzut apoi progresiv, până la 16 ani.

Aceste date demonstrează că adolescența este o parte a vieții care contează foarte mult în prevenirea diabetului de tip 2.