Banala păpădie este una din cele mai puternice plante antitoxice şi depurative. Bogată în vitaminele A, B, C, D, E şi în minerale precum potasiu, calciu, fosfor, fier şi sodiu, păpădia este utilizată pentru ameliorarea a nenumărate boli.

Iată care sunt beneficiile acestei plante miraculoase asupra sănătăţii:

Detoxifică organismul

Considerată unul dintre cele mai bune diuretice naturale, păpădia scade tensiunea arterială, ajută la detoxifierea organismului prin eliminarea renală a compuşilor toxici, creşte diureza menţinând funcţiile rinichilor. Curăţă sângele, ficatul şi colonul de toxinele acumulate în timp, le reglează activitatea şi le stimulează. Sucul din frunze de păpădie este foarte bun şi în cazurile de constipaţie şi de hemoroizi.

Menţine sănătatea oaselor

Sursă de magneziu, potasiu, calciu şi fier, păpădia ajută la întărirea oaselor, fiind indicată ca adjuvant în reumatism, artroză şi gută. Este bogată în antioxidanţi şi luteolină (flavonoid), care protejează împotriva daunelor care pot apărea odată cu vârsta, ca urmare a acţiunii radicalilor liberi, precum slăbirea şi pierderea densităţii osoase. Sucul de păpădie obţinut din frunzele şi rădăcinile plantei poate da rezultate notabile în bolile de oase, întărind coloana vertebrală. De asemenea, păpădia conţine bor, care favorizează creşterea nivelului de estrogen, protejând astfel de osteoporoză. Ameliorează simptomele reumatismului şi încetineşte dezvoltarea şi urmările aterosclerozei.

Ajută în bolile biliare şi hepatice

Păpădia este foarte apreciată pentru efectele sale benefice asupra sănătăţii ficatului şi a bilei, fiind recomandată în bolile de ficat, chiar şi în unele cazuri de ciroză. Substanţele active care se găsesc în păpădie stimulează activitatea stomacului, a ficatului şi a bilei, având şi un efect tonic asupra splinei şi bilei. De asemenea, sucul de păpădie este indicat şi pentru ficatul leneş, afectat de consumul de alcool şi în insuficienţele hepatice.

Vindecă boli de piele

Beneficiile păpădiei sunt însemnate şi în ceea ce priveşte sănătatea pielii. Tratează, ameliorează şi chiar vindecă unele boli de piele şi iritaţiile superficiale. Laptele de păpădie este foarte util în tratarea bolilor de piele cauzate de infecţiile microbiene şi fungice, deoarece seva acestei plante este alcalină şi deţine proprietăţi insecticide, germicide şi fungicide. Este benefică în tratarea formelor uşoare de acnee la nivelul feţei şi corpului.

Antioxidant şi anticancerigen

Datorită conţinutului de vitamine A şi C, păpădia mai este menţionată şi ca un posibil agent antioxidant şi anticancerigen. Contribuie la reducerea riscului aparitiei cancerului, a sclerozei multiple, a cataractei, a degenerescenţei maculare cauzate de îmbătrânire şi la reducerea apariţiei atacului cerebral.