Florile comestibile se folosesc de obicei în bucătărie pentru gustul şi proprietăţile lor, dar şi pentru ornarea preparatelor de patiserie. Acestea conţin nutrienţi valoroşi pentru sănătatea noastră.

Nu toate florile sunt comestibile, astfel încât, consumaţi şi gătiţi doar florile despre care ştiţi sigur că se pot mânca.

Trandafirul: conţine bioflavonoide, antioxidanţi si vitaminele A, B3, C şi E. Din petalele de trandafir se poate obţine dulceaţă, sirop sau şerbet, iar ceaiul de trandafiri este o sursă excelentă de substanţe benefice pentru organism, fiind utilizat pentru tratarea simptomelor răcelilor şi gripelor, precum şi a problemelor digestive.

Florile de dovleac: sunt bogate în calciu, fosfor, potasiu, fier şi magneziu. De asemenea, conţin vitamina A, vitamina B (B1, B2, B3) vitamina C şi acid folic. Pot fi consumate pane sau în compoziţia mâncărurilor de legume.

Panseluţele: conţin vitamina A şi vitamina C, iar studiile arată că pot contribui la întărirea sistemului imunitar. Au o aromă uşor mentolată şi se pot folosi în salate, dulceaţă sau pentru ornarea preparatelor de patiserie.

Lavanda: conţine vitamina A, calciu şi fier şi are beneficii asupra sistemului nervos central. Florile pot fi folosite la gătit, pentru deserturi, gemuri, jeleuri, îngheţată şi fursecuri, dar pot fi adăugate şi în salate.

Păpădia: conţine multe elemente antioxidante, precum si flavonoide. Florile sunt bogate în vitamine inclusiv acid folic, riboflavina, piridoxină, niacin şi vitaminele E şi C si pot contribui la întărirea sistemului imunitar. Ceaiul de păpădie poate fi utilizat în tratarea sau ameliorarea afecţiunilor pielii şi inflamaţiilor.

Museţelul: este antiseptic, are proprietăţi relaxante şi influenţează benefic mucoasa gastrică având acţiune antiulceroasă. Poate fi utilizat în diverse sosuri şi ceaiuri.

Călţunaşul: bogat în vitamina C, este un excelent diuretic, expectorant şi antiscorbutic. Poate fi utilizat în salate şi sucuri.

Florile de salcâm: calmează migrenele şi sunt de ajutor în afecţiunile digestive. Ceaiul din flori de salcâm ameliorează tusea şi tratează durerile în gât. Pot contribui eficient la tratarea gastritei sau a altor boli de stomac. Se pot consuma în salate, ceaiuri sau ca atare.

Violetele: conţin rutină, un fito chimic cu proprietăţi antioxidante si antiinflamatorii care ar putea ajuta la consolidarea pereţilor capilari. De asemenea, sunt bogate în vitaminele A şi C. Sunt utile în tratamentul bronşitelor, tratarea tusei şi asmului. Pot fi consumate în salatele de verdeţuri, iar frunzele pot fi gătite la fel ca spanacul.

Iasomia: ajută la îmbunătăţirea digestiei, fiind indicat să se ia după mese. Are efect antiseptic, antidepresiv şi antispasmodic. Florile sunt folosite în ceai, dar se pot utiliza şi pentru prăjituri.