Gomajul reprezintă procedeul de îndepărtare al celulelor moarte şi a excesului de sebum cu ajutorul unor particule care curăţă în profunzime porii. Prin aplicarea lui pe piele este stimulată circulaţia sanguină datorită mişcărilor de masaj. Poate fi aplicat pentru orice fel de ten, pe pielea umedă. Pentru ten normal aplică gomajul săptămânal, pentru tenul gras de două ori pe săptămână, iar pentru cel uscat o dată la două săptămâni.

După gomaj orice tratament cu cosmetice este mai eficient deoarece ameliorează şi netezeşte textura pielii oferind fermitate şi elasticitate. Nu folosi însă un produs de gomaj dacă ai tenul îmbătrânit prematur, ai vase capilare sparte sau acnee, ori pielea este foarte sensibilă.

Dacă ai pielea normală, atunci ţi se potrivesc toate produsele gomante, cu condiţia să nu fie prea abrazive.

Pentru tenul gras, gomajul potrivit este cel pe bază de mălai, deoarece acesta absoarbe sebumul din piele şi lasă tenul hidratat. Amestecă două linguri de mălai cu un albuş de ou, lasă-le să acţioneze 10-15 minute, apoi clăteşte. Dacă ai un ten uscat care se cojeşte uşor, amestecă o linguriţă de mălai cu o una de miere şi masează cu mişcări circulare. Limpezeşte cu apă caldă spre rece. Tot pentru zonele grase, amestecă iaurt cu sare grunjoasă, câteva linguriţe de ulei de măsline şi lapte, apoi aplică pe zonele mai grase, masând uşor.

Pentru un ten sensibil, uscat sau iritabil, umezeşte faţa şi masează uşor cu ovăz sau fulgi de ovăz. Pentru pielea sensibilă se recomandă aplicarea unor măşti cu granulaţie mică, care să nu subţieze ţesutul prea mult sau care să nu irite.

Pentru tenul uscat care are nevoie de hidratare, aplică un gomaj din zaţ de cafea. Cofeina corectează circulaţia, iar zaţul angrenează particulele de celule moarte revigorând tenul. Acest tip de gomaj este foarte bun şi pentru corp având proprietăţi anticelulitice. Cafeaua redă elasticitatea pielii şi ajută la producerea de colagen, are efect antiinflamator şi întinereşte pielea.

Pentru eliminarea eficientă a pielii uscate şi pentru deblocarea porilor, aplică un gomaj cu zahăr brun. Bogat în minerale precum calciu, fier, potasiu şi magneziu, zahărul brun are efect antioxidant şi antimicrobian.