Ienupărul, numit şi ienibahar, se dezvoltă cu preponderenţă în regiunile muntoase şi stâncoase.

Fructele sale aromate sunt benefice sănătăţii, fiind un remediu natural în caz de anemie, artrită, boli reumatice, lipsa poftei de mâncare, asigurând o bună funcţionare a întregului organism. Ele pot fi folosite ca şi condiment pentru mâncăruri.

Ienupărul este o plantă foarte des utilizată în medicina naturistă, având efecte binefăcătoare în cazul numeroaselor afecţiuni şi boli, precum cele ale aparatului respirator, infecţii urinare, reumatism, gută, răceală, bronşită, boli de piele şi de ficat, ajută la eliminarea pietrelor de la vezica urinară, purifică sângele, activează digestia, curăţă plămânii. Printre calităţile cele mai apreciate ale ceaiului de ienupăr este cea de detoxifiere

Uleiul de ienupăr este recunoscut pentru proprietăţile sale antiseptice, antireumatice, depurative, antispasmodice, astringente, diuretice şi tonice.Se foloseşte în masaj, comprese sau băi şi stimulează eliminarea acidului uric şi a altor toxine din sânge.

Pe lângă tratarea bolilor, ienupărul joacă şi rolul de plantă aromată. Astfel, crenguţele de ienupăr arse într-o cameră înmiresmează aerul, îl purifică şi omoară bacteriile.

Fructele de ienupăr sunt interzise a fi consumate de femeile însărcinate.