Arbust conifer, răşinos, cu frunze aciculare, rezistent la ger şi la secetă, ienupărul are o forţă miraculoasă de a sintetiza un complex de principii active eficiente în tratarea a numeroase afecţiuni.

Tinctura de ienupăr se foloseşte în combaterea unor boli precum litiază renală, cistită, nefrită, uretrită, infecţie cu candida sau stafilococi, hepatită cronică, pericardită şi obezitate, afecţiuni digestive (infecţii gastro-intestinale, enterite, enterocolite, colite de fermentaţie, dispepsie, flatulenţă, anorexie), bronşite, reumatism, artrite, gută, pietre la rinichi.

Tinctura de ienupăr este printre cele mai puternice antiinfecţioase urinare, efectul său fiind comparabil cu cel al multor antibiotice de sinteză. De asemenea, are un puternic efect diuretic, fiind cel mai redutabil remediu contra retenţiei de lichide.

Pulberea de ienupăr se foloseşte înainte de masă ca aperitiv, contra dispepsiei (tulburare a procesului de digestie), ca diuretic uşor şi antispastic, dar are efecte importante şi în cazul lipsei poftei de mâncare.

Uleiul de ienupăr favorizează eliminarea acidului uric şi a altor toxine din organism, fiind cunoscut şi ca un purificator al sângelui, dar şi ca remediu antiinfecţios în afecţiunile bronşice şi pulmonare.

Uleiul de ienupăr pentru masaj are efecte antiinflamatoare şi de reducere a durerii şi se recomandă pentru calmarea durerilor reumatice, a durerilor musculare şi articulare.

Infuzia de ienupăr are puternice efecte depurative şi antiinflamatoare fiind utilă în caz de afecţiuni renale, blenoragie, leucoree, menstre neregulate, afecţiuni digestive, afecţiuni pectorale, gripă, guturai, bronşită, stări reumatismale, spondiloză, gută, eliminarea toxinelor şi curăţirea sângelui, afecţiuni nervoase.

Vinul de ienupăr are efecte diuretice şi fortifiante în inflamaţii ale căilor urinare, litiază renală, edeme cardiorenale, tuse, astm şi gută.

Boabele de ienupăr sunt benefice pentru prevenirea unor dezechilibre nervoase sau hormonale. De asemenea au efecte directe de reducere a tensiunii arteriale, stimulează prin diureză eliminarea surplusului de apă din corp, ajutând astfel indirect la diminuarea presiunii arteriale.

Cura cu boabe de ienupăr este indicată pentru activarea sistemului imunitar datorită conţinutului de vitamina C, de vitamine din grupa B, fier şi crom, dar şi pentru vindecarea infecţiilor intestinale şi pentru pierderea kilogramelor în plus.