Calcarul este o piatră naturală poroasă ce tinde să absoarbă lichidele cu care intra în contact. Extrem de inestietic, acesta poate fi îndepărtat cu ajutorul unor soluţii naturale, aflate la îndemâna tuturor.

Iată câteva dintre aceste alternative excelente ale produselor toxice din magazine:

Bateriile din baie pot fi curăţate de calcar cu ajutorul unei soluţii formate din apă şi oţet. Dacă însă, calcarul s-a depus în interior, de exemplu în para de la duş, scufundă întregul corp într-o soluţie de oţet şi apă. Lasă să acţioneze peste noapte, iar dimineaţă clăteşte cu apă călduţă. Cu apă şi oţet pot fi curăţate şi faianţa şi gresia. O altă variantă de a curăţa para şi furtunul de duş sau robinetul este prepararea unei soluţii din trei părţi bicarbonat de sodiu şi o parte apă.

Dacă maşina de spălat vase a acumulat depuneri de calcar, le poţi îndepărta tot cu oţet şi apă. Pentru o curăţare puternică, toarnă doi litri de oţet în compartimentul pentru detergent şi pune maşina să funcţioneze fără altă încărcătură, la programul cel mai lung şi la o temperatură ridicată. Vesela care şi-a pierdut din strălucire poate fi ca nouă dacă se scufundă într-un vas cu oţet şi apă pentru 15 minute, iar tacâmurile pătate de calcar, 30-60 de minute, după care se clătesc şi se şterg.

Extrem de eficientă pentru chiuvete este şi lămâia. Aplic-o pe zonele cu depuneri de calcar, las-o să acţioneze câteva minute, apoi şterge suprafaţa cu o cârpă uscată.

Petele de calcar de pe uşa de sticlă de la duş pot fi curăţate cu un amestec format din zeamă de lămâie, sare grunjoasă şi oţet.

Nu folosi buretele de sârmă pentru suprafeţele pătate de calcar deoarece poţi zgâria zona pe care intenţionezi să o cureţi. Foloseşte în schimb un burete moale (nu opta petru partea abrazivă a acestuia) îmbibat în soluţia cu care ştergi pata de calcar.