Inhalatia este o metodă terapeutică bazată pe inspirarea unor vapori de apă cu esenţe (uleiuri volatile) ce se evaporă în timpul fierberii unor plante (frunze de eucalipt, flori de tei, soc, rozmarin, cimbru) sau de preparate medicale pe care le introducem în apa ce fierbe.

Sunt extrem de eficiente în tratarea multor afecţiuni respiratorii, datorită faptului că substanţele din plante se eliberează şi ajung rapid în organism.

Pentru inhalaţii cu plante, acestea se adaugă peste apa fiartă, iar pentru aromaterapie, adăugam în apa clocotită câteva picături (5 sau 6) de ulei esenţial pur sau amestec de uleiuri esenţiale. Se ţine capul acoperit cu un prosop deasupra vasului cu apă fierbinte şi timp de 10 minute se vor inhala vaporii degajaţi. Pentru a proteja pielea fetei se aplică înainte o cremă grasă.

Inhalaţia are acţiune antiseptică şi antiinflamatorie şi este recomandată în cazuri de rinită cronică, sinuzită, bronşită cronică, viroze, pneumonii, laringite, gât uscat. Este contraindicată în: astm, bronşită astmatiformă în fază acută şi cu febră mare, epilepsie. Inhalaţiile sunt benefice şi pentru ten, revitalizând aspectul feţei.