Nivelul de inteligență umană este mai puțin legat de mărimea creierului, cât de modul în care este structurat acesta, este concluzia unui studiu științific internațional coordonat de cercetători de la Universitatea din Viena.

Potrivit cercătarii, oamenii de știință ar fi “supraestimat” până acum presupusa relație dintre mărimea creierului și performanțele intelectuale ale ființei umane, a declarat agenției de presă austriece APA Jacob Pietschnig, cercetător în domeniul științelor cognitive la Universitatea din Viena, relatează AFP.

Mult mai importantă pentru nivelul de inteligență este în schimb “îmbinarea dintre cortex, mezencefal – sau creierul mediu – și creierul mic, precum și buna conexiune între materia cenușie și cea albă, fiind mult mai semnificative decât dimensiunea masei cerebrale în sine”, a adăugat cercetătorul.

Jacob Pietschnig și echipa sa au realizat o sinteză a 88 de studii pe aceasta temă, efectuate pe circa 8.000 de cazuri, și au publicat rezultatele cercetării în revista Neuroscience & Biobehavioral Reviews.

Cercetătorii notează că bărbații, deși au în general creierul mai voluminos decât femeile, nu au demonstrat capacități cognitive superioare genului feminin.

De altfel, participanții la studiu cu un creier anormal de mare au obținut rezultate mai slabe decât media la testele de inteligență, afirmă Pietschnig.