În timpul vârfurilor de poluare, numărul cazurilor de accident vascular cerebral (AVC) creşte semnificativ, arată un studiu realizat de cercetători scoţieni de la Universitatea din Edinburgh, publicat în British Medical Journal.

“Numeroase studii au demonstrat legături între poluare şi riscul de infarct şi deces prin insuficienţă cardiacă”, aminteşte dr. Roseline Peluchon în Journal international de medecine, arată passionsante.be.

Analiza oamenilor de ştiinţă a comparat rezultatele a aproximativ 100 de studii realizate în 30 de ţări pe aproape 6 milioane de AVC. Spitalizările şi decesele au fost analizate în funcţie de expunerea recentă la poluarea gazoasă (monoxid de azot, bioxid de sulf, bioxid de azot şi ozon) şi la particule în suspensie.

“Există într-adevăr o legătură între poluarea aerului, cu gaze şi particule, şi spitalizările şi decesele în urma AVC, cea mai puternică fiind cu bioxidul de azot”, a spus dr Peluchon.

“Se ştia deja că expunerea la aer poluat este responsabilă de mai multe probleme cardiace şi pulmonare, iar de acum încolo va trebui să luăm în considerare şi riscul de AVC”, încheie dr Peluchon.