În cazul unor legume precum roșiile, morcovii, ciupercile, spanacul și sparanghelul, procesul de gătire eliberează mai multe substanțe nutritive pentru organismul uman, arată Daily Mail.

Mel Wakeman, expert în nutriție de la Universitatea Birmingham, susține că mare parte dintre nutrienții din plante sunt de puține ori asimilați de organism, în comparație cu cei din produse de origine animală.

În aceste condiții, gătirea roșiei crește conținutul de licopen, care s-a dovedit că reduce cancerul de prostată. Totuși, Mel Wakeman avertizează să nu se mănânce doar roșii gătite, pentru că în cadrul procesului sunt distruse alte vitamine.

Spanacul este bogat în oxalați, dar face dificilă absorbția fierului și a calciului care nu mai are loc dacă leguma este fiartă. Totuși, este foarte important să nu lași spanacul prea mult pe foc.

Morcovii sunt bogați în carotenoizi, care oferă culoarea portocalie, iar gătitul crește această cantitate.

Încălzirea sparanghelului crește conținutul de polifenoli, care se găsesc și în ceai, vin roșu sau ciocolată și care au proprietăți antioxidante puternice, ferind organismul de boli de inimă sau cancer.

De asemenea, ciupercile conțin cantități mari de vitamine și minerale, iar gătitul poate crește valoarea lor nutritivă.