Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glara) este o plantă din familia leguminoaselor, iubitoare de soare şi lumină, care creşte în locuri joase, în albiile secate ale râurilor.

În scop medicinal sunt folosite rădăcinile de culoare galbenă la interior şi dulci la gust.

Multitudinea beneficiilor pe care le are lemnul dulce asupra organismului uman se datorează elementelor pe care le conţine, şi anume: vitamine din complexul B, flavonoide, saponine triterpenice, fitosteroli, glucoză, fructoză şi zaharoză.

Datorită principiilor pe care le conţine, lemnul dulce este expectorant, antispasmodic, antiulceros, diuretic, laxativ, estrogen, antialgic şi antiinflamator, anorexigen (scade pofta de mâncare).

Produsul medicinal din lemn-dulce are aplicaţii în fitoterapia gastritelor, ulcerului gastric şi ulcerului duodenal, pentru reducerea inflamaţiei şi calmarea durerii.

Lemnul-dulce este un excelent stimulent imunitar, fiind, probabil, cel mai puternic din lumea vegetală, surclasând echinacea, ginsengul siberian sau ganoderma. Poate fi folosit în tratamentul adjuvant al obezităţii datorită efectului de diminuare a poftei de mâncare. Este util în inflamaţiile gingiilor, în afecţiuni dermatologice (psoriazis, eczemă), în afecţiuni ale stomacului, durerilor în piept, contra tusei, în răceală şi gripă. Calmează durerile menstruale şi alergiile, acţionează ca un anti-depresiv crescând rezistenţa la stresul fizic şi psihic şi nu în ultimul rând, scade colesterolul.

A mai fost folosit şi în tratamentul poliartritei reumatoide şi osteoporozei.