Chiar dacă organismul femeii se recuperează la scurt timp după naştere, acest fapt nu înseamnă că libidoul revine la fel de repede. După naşterea unui copil, sexualitatea trece pe locul doi, cel pu­ţin pentru o perioadă care diferă de la cuplu la cuplu. Totuşi este o stare normală, susţin specialiștii.

Iată câteva dintre cauzele cele mai comune care declanşează scăderea libidoului după naştere:

Oboseala fizică şi psihică postpartum prin care trece proaspăta mămică, cauzată de îngrijirea permanentă a bebeluşului lasă foarte puţină energie pentru intimitate. De asemenea, o femeie care tocmai a născut are nevoie de o perioadă de recuperare la nivel fizic.

Modificările hormonale din timpul sarcinii, după naştere şi în timpul alăptării pot influenţa libidoul în sens negativ.

Anumite temeri, complexele fizice şi sentimentul că nu mai sunt atractive, teama de a nu experimenta dureri la primul contact sexual după naştere şi alte îngrijorări construiesc un nivel ridicat de anxietate. Totodată, în cazul multor persoane, despresia postpartum este cea care cauzează o scădere a libidoului.

Partea bună este ca acest libido scăzut apărut postpartum este doar temporar. Prin comunicare, multă răbdare şi sprijin se poate depăşi această fază fără consecinţe semnificative, iar activitatea sexuală a cuplului va reveni la normal în cel mai scurt timp.