Potrivit unui nou studiu, funcţiile mentale se deteriorează mai repede în cazul persoanelor care au în organism un nivel scăzut de vitamina D, informează CBS News.

Cercetătorii au analizat 380 de persoane, timp de 5 ani şi au concluzionat că cele care sufereau de demenţă aveau un nivel scăzut de vitamina D.

“Nu este clar modul în care vitamina D acţionează”,”Există dovezi că vitamina D ajunge în toate celulele corpului, inclusiv în creier” a declarat Joshua Miller, şeful Departamentului de Ştiinţe Nutriţionale de la Rutgers University School şi autor al studiului, precizând că este posibil ca vitamina D să protejeze creierul de dezvoltarea Alzheimerului.

Acestă cercetare a relevat o asociere între declinul mental şi această vitamină, însă nu există o dovadă clară că suplimentele de vitamina D încetinesc declinul mental, avertizează Miller.

“Tot ce putem spune este că suplimentele ar putea fi de ajutor. Efectele adverse ale acestor suplimente sunt foarte mici”, a subliniat cercetătorul.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că cei mai mulţi dintre oamenii care au participat la studiu au un nivel prea scăzut de vitamina D în sânge, 26% prezentau un deficit de vitamina D, iar 36% aveau un nivel insuficient.