Medicina a stabilit de mult timp o legătură între carența vitaminei D în sânge și problemele cardiovasculare, însă cercetătorii au determinat care sunt limitele specifice pornind de la care crește riscul unui accident cardiovascular, relatează EFE.

Astfel persoanele cu nivel de vitamina D de sub 15 nanograme pe milimetru de sânge au un risc cardiovascular crescut, au concluzionat autorii acestui studiu.

“Deşi rate ale vitaminei D de peste 30 ng/ml au fost mult timp considerate ca normale, cercetări mai recente au arătat că nivele mai mari de 15 ng/ml sunt cele suficiente”, a explicat dr. Brent Muhlestein, codirector al cercetării cardiovasculare realizate de Institutul inimii Intermountain din Salt Lake City (Utah).

Rezultatele acestui studiu se sprijină pe o analizare a datelor medicale a peste 230.000 de pacienți pe care cercetătorii i-au ținut sub observație timp de trei ani, urmărind accidentele cardiovasculare grave (infarct, boli coronariene, renale…) și decesele.

Grupul cel mai afectat a fost cel care a avut un nivel de vitamina D de sub 15 ng/ml, care a înregistrat un risc sporit de 35% comparativ cu cel al căror nivel de vitamină D a fost superior.

Vitamina D este produsă în mod natural de expunerea la soare și se găsește din abundență în uleiul de pește, legume, gălbenușul de ou și cereale.