Lucuma (Pouteria Lucuma) este un fruct subtropical, nativ din Peru, având un gust asociat cu cel de caramel sau apropiat al celui de cartofi dulci.

Fructul este rotund sau oval, cu pulpa galbenă, fibroasă. Are un gust dulce, însă contine doar 17% zaharuri nerafinate şi naturale. Pudra de lucuma conţine doar 2 grame de zahăr natural de fructe pentru fiecare 11 grame de carbohidraţi, având un index glicemic alimentar scăzut. Zahărul obţinut din lucuma este un îndulcitor natural şi nu creează aciditate gastrică, spre deosebire de zahărul tos obişnuit, aflat în comerţ.

 

Graţie conţinutului ridicat de fibre, lucuma contribuie la normalizarea tranzitului intestinal şi la eliminarea toxinelor din organism, la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, reducând riscul de diabet. Scade, de asemenea, nivelul de colesterol şi de trigliceride, stimulând ficatul să producă mai multe săruri biliare.

Fructul este slab în acizi şi bogat în amidon. Este o sursă importantă de minerale (14 minerale) şi fier, responsabil pentru producerea globulelor roşii cu rol de oxigenare a organismului. Lucuma mai conţine fosfor şi calciu care contribuie la întărirea oaselor şi dintilor.

Este bogat în beta caroten, care deţine calităţi antioxidante şi care are rolul de a întări imunitatea şi păstra sănătatea pielii, (regenerează tenul şi are efect anti-îmbătrânire) precum şi în Niacină (Vit B3) şi Riboflavină (Vit B2), care ajută la funcţionarea normală a sistemului nervos.

Extractul de lucuma are şi proprietăţi de vindecare a rănilor, de regenerare a ţesuturilor şi de inducere a migrării celulelor.