Măcrişul este o plantă perenă, cu gust acrişor, ale cărei frunze se pot consuma în diverse preparate. În scop terapeutic, se recoltează partea aeriană a plantei, care se foloseşte sub formă crudă sau sub formă de infuzie. Măcrisul are o valore nutriţională foarte mare, este sărac în calorii şi conţine o serie de substanţe active mai rar întâlnite în alte vegetale.

Măcrişul este bogat în vitaminele B, C, A, magneziu, fier, iod, sulf, acid folic, antioxidanţi, calciu şi acid oxalic, cel care îi conferă gustul acru, astringent, nefiind indicat persoanelor care suferă de reumatism sau de afecţiuni renale.

Planta are efect antibiotic, diuretic, răcoritor, antiscorbutic, revitalizant şi laxativ uşor. Ajută la stabilizarea tensiunii arteriale, la buna funcţionare a creierului şi la reglarea sistemului digestiv, tratarea asmului, a gripei sau a bronşitei datorită conţinutului de vitamina C. Îmbunătăţeşte memoria, contribuie la păstrarea sănătăţii vederii prevenind apariția anumitor boli precum cataracta sau degenerarea maculară, previne bolile inimii şi ajută la eliminarea toxinelor din organism datorită conţinutului de fibre, ameliorează bolile de piele şi pe cele respiratorii.

Măcrişul este un adevărat medicament pentru ficat. Rădăcina acestuia se foloseşte în cure de detoxifiere şi în tratamentul unor afecţiuni ale ficatului, în special a hepatitelor virale extrem de agresive (A, B, C), în tratamentul unor boli de piele şi chiar al tumorilor, deoarece substanţele continute de aceasta au efecte imunostimulente, mobilizând organismul să elimine pe cale naturală formaţiunile tumorale. În acelaşi timp, această rădăcină previne formarea pietrelor la rinichi şi are puternice proprietăţi antialergice.