Macul roşu de câmp (Papaver rhoeas) este o plantă sălbatică, anuală, care creşte numai în lumină directă, suportând tempera­turi ridicate.

Părţile folosite în scop terapeutic sunt petalele, denumite paparoane, restul plantei fiind toxic. Petalele prezintă efecte uşor sedative şi hipnotice, fitoncide (antibiotice), emoliente (înmoaie ţesuturile congestionate sau înăsprite), antitusive, sudorifice (stimulează transpiraţia) şi antitumorale, graţie prezenţei alcaloizilor, şi conţin pigmenţi (carotenoizi, antocian), alcaloizi, mucilagii, substanţe amare.

În medicina naturistă macul contribuie la vindecarea durerilor în gât, crizelor de tuse, răcelii, hemoragiilor, bronşitei, răguşelii, laringitei acute, gripei. Fiind un sedativ uşor, planta este întrebuinţată pentru tratarea insomniilor.

Un produs extrem de important rezultat din mac este morfina, care este folosită în zilele noastre pentru calmarea durerilor pacienţilor bolnavi.

Extractele alcoolice sau hidrice realizate din petalele macului roşu de câmp au proprietăţi colorante, fiind folosite pe post de coloranţi alimentari şi farmaceutici naturali.

Ca uz extern, infuziile concentrate cu petale de mac roşu de câmp, aplicate sub formă de cataplasme sunt utilizate pentru decongestionarea pleoapelor inflamate şi obositem şi pentru reducerea ridurilor.