Manganul este un este un oligoelement ce ajută la echilibrarea nivelului glucozei în organism, a colesterolului şi a grăsimilor.

Contribuie la vindecarea rănilor şi la formarea structurii osoase, articulaţiilor şi a enzimelor necesare pentru buna utilizare internă a vitaminelor B1 şi C.  

Manganul intervine în sinteza colagenului (substanţă recunoscută pentru capacitatea sa de a regenera pielea) şi în metabolismul tiroxinei (principalul hormon secretat de glanda tiroidă), dar şi a steroizilor. Este util pentru o bună digestie şi asimilare a hranei, dar şi pentru aprovizionarea organismului cu energie. Manganul este un factor important pentru funcţionarea sistemului nervos central, asigurând echilibrul anumitor funcţii neurologice, cum ar fi memoria.

Nivelul insuficient de mangan poate duce la numeroase de probleme de sănătate, printre care: diminuarea auzului, Parkinson, dureri articulare, probleme legate de fertilitate, diabet, schizofrenie şi slăbirea forţei ligamentelor.

Printre beneficiile manganului pot fi enumerate: protecţie antioxidantă, atenuarea efectelor sindromului premenstrual, anemiei, artritei, alopeciei şi prevenţia atacurilor epileptice.

Acesta poate fi administrat prin consumul următoarelor produse naturale: seminţe, frunze de ceai, cereale, legume, sfeclă, nuci, ghimbir.