Meiul este o cereală cu aromă de nucă, considerată a fi una dintre cele mai uşor digerabile şi non-alergice grâne pe care oamenii le pot introduce în dietă.

Folisit în alimentaţie, aduce organismului un plus de vitamine şi energie. O sută de grame de mei conţin 119 kcal, grăsimi: 1 gram, carbohidraţi: 23.700 grame, proteine: 3.500 grame. Meiul conţine fier, vitamina A, magneziu, proteine.

Consumat zilnic, meiul aduce multiple beneficii sănătăţii, dintre care menţionăm:

  • combaterea indigestiei cronice şi îmbunătăţirea digestiei, prin efectul de alcanizare produs în organism

  • prevenirea constipaţiei prin conţinutul bogat de fibre şi prin acţiunea hidratantă la nivelul colonului

  • protecţia sistemului gastrointestinal, prin bacteriile prebiotice conţinute

  • reducerea indexului glicemic şi menţinerea greutăţii corporale optime

  • prevenirea declanşării migrenelor, a atacurilor de asm şi a celor cardiace, reducerea presiunii arteriale prin conţinutul de magneziu

  • reducerea nivelului de colesterol cu ajutorul niacinei

  • protecţia împotriva îmbătrânirii premature şi a îmbolnăvirii, prin conţinutul de antioxidanţi. Protejarea ţesuturilor şi menţinerea unghiilor, părului şi pielii sănătoase

  • protectia împotriva reacţiilor alergice şi auto-imune, deoarece nu conţine gluten şi este non-alergic

  • tratarea respiraţiei urât mirositoare datorită proprietăților bactericide

  • refacerea cantitatăţii de fier din organism

  • stoparea extinderii ciupercilor datorită compuşilor antifungici

  • asigurarea echilibrului fluidelor corpului, fiind benefic în cazurile de uscăciune (a pielii, gură uscată) şi diabet de tip 2.

Meiul ajută în vindecarea afecţiunilor dinţilor, problemelor articulaţiilor, anemiei, asteniei fizice şi psihice, convalescenţei, stărilor nervoase, depresive, tulburărilor din timpul sarcinii, stărilor de vomă, colonului iritabil.