Năpraznicul este o plantă ierboasă, înaltă de 25-60 cm, cu tulpina roşiatică, acoperită cu peri fini. Crește mai ales în zonele submontane şi montane și face parte din familia geraniaceelor. Medicina tradiţională folosește partea aeriană a acestei plante (recoltată la începutul înfloririi), din care se face ceai.

Substanţe active importante: vitamina C, tanin (în cantitate mare), săruri minerale, ulei volatil, acid elagic, rezine.

Întrebuinţări: Năpraznicul este revitalizant, remineralizant, antitoxic, antiinflamator.

  • Contribuie la reechilibrarea organismului, curăţându-l de toxine și, de aceea, este indicat în astenii, anemii.
  • Are și proprietăţi anticancerigene, fiind utilizat în prevenirea cancerului. Substanţele care dau mirosul neplăcut năpraznicului (numite terpene) au, conform unor cercetări recente, o acţiune antitumorală directă. De asemenea, năpraznicul conţine germaniu, un oligoelement cu efect de stimulare a oxigenării celulare deosebit de puternic, fiind extrem de util în vindecarea tumorilor, atât maligne, cât şi benigne.
  • Are efecte stimulente imunitare, dar şi o acţiune antivirală directă, fenolii din compoziţia sa înhibând multiplicarea viruşilor şi prevenind infectarea celulelor sănătoase.
  • Creşte rezistenţa la stres neutralizând radicalii liberi, fiind extrem de util în prevenirea afecţiunilor datorate tensiunii psihice în exces si factorilor de mediu stresanţi, fiind recomandat într-o gamă foarte largă de boli, de la cele infecţioase (herpes, infecţii gripale), la dezechilibrele hormonale şi problemele de metabolism. Este recomandat în impotenţa hormonală şi în impotenţa psihică (mai putin în cea vasculară), infertilitate masculină şi feminină, tulburări de ciclu menstrual.
  • Fiind considerată una dintre cele mai rezistente plante din lume la acţiunea radiaţiilor, este un mijloc excelent de prevenire şi combatere a unor afecţiuni produse de radiaţii, cum ar fi: erupţiile cutanate, migrenele, tulburările nervoase, diferite forme de cancer.
  • Are efecte sedative uşoare şi favorizează regenerarea nervoasă fiind indicat în sindromul de oboseală cronică, depresie, anxietate.
  • Adjuvant în hemoragii interne, în ulcere hemoragice deoarece favorizează coagularea sângelui şi formarea ţesuturilor cicatriceale.
  • Adjuvant în diabet graţie efectului uşor hipoglicemiant (datorat principiilor active amare din compoziţia năpraznicului), măreşte diureza, previne apariţia problemelor vasculare specifice diabetului, datorită efectului său antioxidant.
  • Tratează afecţiuni gastrointestinal, fiind indicat în vindecarea ulcerului sau diareei, dar şi a altor inflamaţii intestinale.

Precauţii

Nu se depăşeşte doza recomandată deoarece se pot produce intoxicatii grave, nu se administrează la copii şi femei gravide!