Potrivit unor cercetători suedezi, o băutură alcoolică realizată pe baza unor reţete vechi, dintr-un amestec de miere fermentată şi apă, ar putea constitui un remediu în lupta privind rezistenţa la antibiotice, scrie Reuters.

Cercetătorii suedezi au studiat împreună cu responsabili de la o fabrică de bere, albinele şi mierea produsă de acestea şi au lansat propria versiune de băutură mied, denumită “elixirul vânătorului de miere”.

Tobias Olofsson de la Universitatea Lund şi Alejandra Vasquez au descoperit într-un studiu publicat în 2014, că o bacterie lactică din stomacul albinelor, amestecată cu miere, poate ajuta la vindecarea unor răni cronice la cai, care s-au dovedit rezistente la tratament. Respectivele bacterii au capacitatea de a elimina toţi patogenii umani împotriva cărora au fost testate, inclusiv pe cei care s-au dovedit a fi rezistenţi. Bacteriile reuşesc acest lucru prin producerea a sute de substanţe antibacteriene care acţionează asemenea antibioticelor.

Potrivit cercetătorilor, mierea comercială nu conţine aceste bacterii, iar prin procesul de sterilizare al mierii şi al apei înainte de a fi adăugată drojdia de vin industrială, toate celelalte bacterii din miere, inclusiv drojdia sălbatică, sunt distruse. Cercetătorii susţin că băutura realizată de ei conţine peste 100 de miliarde din aceste 13 tipuri diferite de bacterii lactice.

Tobias Olofsson afirmă că acest mied ar fi putut fi cel mai eficient echivalent istoric al antibioticelor de astăzi şi consideră această băutură ca fiind o modalitate posibilă pentru prevenirea infecţiilor.