Persoanele care nu dorm suficient sunt expuse de patru ori mai mult riscului de a răci decât cele care beneficiază de nopți de odihnă, potrivit unui studiu publicat în revista americană Sleep şi preluat de AFP.

Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 164 de voluntari care au acceptat să fie expuși unor viruşi ai răcelii și cărora li s-au înregistrat obișnuințele de somn.

Subiecții au fost supuși în prealabil unui control medical și au răspuns mai multor întrebări pentru ca oamenii de știință să poată avea în vedere anumiți factori precum stresul, caracterul sau consumul de alcool și de țigări. Obișnuințele lor de somn au fost măsurate în cursul săptămânii care a precedat începerea studiului.

Cecetătorii le-au administrat virusul răcelii prin intermediul unor picături nazale și au prelevat eșantioane zilnic, timp de o săptămână, pentru a vedea dacă virusul se dezvoltă.

Rezultatele au arătat că persoanele care dormiseră mai puțin de șase ore pe noapte în săptămâna precedentă prezentau de 4,2 ori mai multe riscuri de a răci decât cele care beneficiaseră de nopți de somn de peste șapte ore. Voluntarii care dormiseră mai puțin de cinci ore pe noapte erau expuși chiar de 4,5 ori mai mult riscului de a se îmbolnăvi.

“Lipsa de somn a fost cel mai important factor de diferență”, a afirmat Aric Prather, de la University of California, San Francisco (UCSF), coordonatorul studiului.

Studii precedente puseseră deja în evidență o serie de legături între lipsa de somn și unele boli cronice, moarte prematură, riscuri crescute de boală sau de accidente rutiere.