Obligeana este o plantă ierboasă acvatică, aromatică, care adesea creşte pe malul apelor liniştite, pe lângă bălţi.

În scop medicinal se utilizează în general rizomii.

Principiile active din rădăcină îi conferă plantei proprietăţi carminative, tonice, antispastice, diuretice cu eliminare de acid uric, reconfortante, uşor hipnotice, sedative. De asemenea, stimulează secreţiile gastrointestinale, secreţia glandelor salivare şi are efect neurotonic.

Obligeana este recomandată în tulburările funcţionale ale aparatului digestiv, balonări, anorexie, colici gastrointestinale, gută, afecţiuni urinare, dereglări glandulare, dereglări articulare şi artrită, pansament gastric în durerile ulceroase, în stări de convalescenţă, diaree, constipaţie, anemie, în perioada de dezintoxicare a celor care renunţă la fumat, cancer gastric, pancreatic, intestinal, boală de reflux gastroesofagian.

În afară de sistemul digestiv, unde aduce cele mai multe beneficii, ceaiul de obligeană are un efect calmant şi este indicat în combaterea unora dintre cele mai frecvente dereglări ale sistemului nervos central ori afecţiuni de ordin psihic, precum distonii neurovegetative, epilepsie, stres, depresie, insomnii şi alte tulburări de somn, migrene pe fond de stres, schizofrenie, psihoze, amnezie etc.

Rădăcina oligeanei este un remediu şi un calmant şi pentru sistemul cardiovascular, pentru curăţirea intestinului de mucozităţi şi a stomacului cu secreţii abundente, pentru metabolism scăzut, lenevie intestinală, stări de greaţă şi de vomă.

Ceaiul de obligeană nu este recomandat femeilor gravide, care alăptează sau copiilor mici.