Un parfum subtil şi delicat e însăşi esenţa feminităţii. Cu puţină inspiraţie şi un pic de îndemânare, poţi învăţa singură să-ţi faci propriul parfum acasă doar din ingrediente naturale, obţinând astfel o esenţă care să poarte amprenta personalităţii tale!

Primul pas în conceperea parfumului este descoperirea notei de bază, cea care persistă şi care interacţionează cu PH-ul pielii. Secretul reuşitei este să combini corect uleiurile esenţiale pe care vrei să le foloseşti, potrivit one.ro.

Cum se combină corect uleiurile esenţiale

În funcţie de aromă, uleiurile esenţiale pot fi încadrate în câteva categorii:

  • Uleiuri florale: lavandă, neroli, iasomie;
  • Uleiuri lemnoase: pin, cedru;
  • Uleiuri de pământ: muşchi de stejar, vetiver, patchouli;
  • Uleiuri ierboase: măghiran, rozmarin, busuioc;
  • Uleiuri mentolate: izmă, iarba creaţă;
  • Uleiuri camforate: eucalipt, cajeput, arbore de ceai;
  • Uleiuri picante: nucşoară, cuişoare, scortişoară;
  • Uleiuri orientale: ghimbir, patchouli;
  • Uleiuri de citrice: portocală, lămâie, lime.

Uleiurile din aceeaşi categorie se potrivesc foarte bine între ele. Cât priveşte asocierile dintre categorii, e bine să ştii că, în general: uleiurile florale pot fi combinate cu cele picante, lemnoase şi de citrice; uleiurile florale pot fi combinate cu cele picante, lemnoase şi de citrice; uleiurile picante şi orientale se potrivesc cu cele florale şi de citrice, însă trebuie să ai grijă la concentraţii.

Aromele picante şi orientale să fie prezente foarte discret în combinaţie, în timp ce uleiurile mentolate pot fi amestecate foarte bine cu cele lemnoase, ierboase, de pământ şi de citrice.

Parfumul tău home-made pas cu pas: 

Pentru acesta ai nevoie de: ceară de albine; ulei vegetal – poate fi de jojoba, migdale dulci, de măsline sau din seminţe de strugure; uleiurile esenţiale preferate (în combinaţii de câte două sau trei).

Parfumurile solide sunt mult mai durabile decât cele pe bază de alcool datorită cerii de albine, care le păstrează prospeţimea şi aroma un timp îndelungat, susţine publicaţia citată. Asigură-te că ai un recipient în care să păstrezi parfumul, de preferat mat. 

Regula este să combini ceara şi uleiul vegetal în părţi egale. De exemplu, într-o cutiuţă obişnuită pentru balsam de buze intră cam 2 linguriţe de ceară rasă şi 2 linguriţe de ulei vegetal. Cât priveşte aromele alese, la cantitatea de bază solidă de mai sus (adică 4 linguriţe) va trebui să foloseşti, în total, în jur de 40-45 de picături de ulei esenţial, pe care să îl combini cum doreşti.

Pasul 1: Amestecă uleiurile esenţiale

Combină într-un vas cele trei (sau două) uleiuri esenţiale pe care le-ai ales, ca să vezi cum se împletesc aromele şi cât de puternic e mirosul când uleiurile sunt concentrate. Ţine cont de faptul că tăria lui se va atenua mult în momentul în care vei adăuga baza solidă a parfumului (ceara şi uleiul vegetal).

Pasul 2: Topeşte ceara de albine şi uleiul vegetal

Topeşte ceara într-un vas dublu (la bain-marie). Când s-a topit, adaugă uleiul vegetal pe care l-ai ales (jojoba, migdale, cocos etc.) şi amestecă bine, până obţii un lichid omogen.

Pasul 3: Ia amestecul de pe foc şi încorporează uleiurile esenţiale

Introdu piesa de rezistenţă a parfumului tău: uleiurile esenţiale care îi vor da aroma specială. Va trebui să te mişti repede (de asta e bine să ai deja uleiurile amestecate când ajungi în acest punct), deoarece compoziţia se va întări imediat.

Pasul 4: Toarnă parfumul în recipient şi aşteaptă să se întărească

Cu mare grijă, transferă parfumul în recipientul ales. Toarnă repede, dar cu atenţie să nu te frigi. Dacă se întâmplă ca amestecul să se solidifice înainte să apuci să-l torni în cutie, nu intra în panică. Pune din nou compoziţia la încâlzit, ca să o topeşti – dar nu o lăsa prea mult pe foc, pentru că rişti să ţi se evapore uleiurile esenţiale. Parfumul va fi gata imediat: se va întări complet cam în 10 minute, după care te vei putea bucura de el un timp îndelungat. 

Reţete de parfum:

Parfum fresh, cu o notă picantă: 17 picături de ulei esenţial de grapefruit, 14 picături de ulei esenţial de ghimbir, 10 picături de ulei esenţial de vetiver.

Parfum romantic, pentru o fire visătoare: 25 picături de ulei esenţial de trandafir, 10 picături de ulei esenţial de lime, 10 picături de ulei esenţial de vetiver.

Parfum senzual: 20 picături de ulei esenţial de portocală dulce, 15 picături de ulei esenţial de ylang-ylang, 10 picături de ulei esenţial de lemn de cedru.

Parfum pentru o fire energică: 4 picături portocal, 10 picături de lămâie, 6 picături mandarină, 8 picături de tămâie, 5 picături de neroli, 1 picătură de mir, 11 ml alcool / sau vodcă, 11 ml ulei de jojoba pentru un parfum pe bază de ulei.

Se pune baza în recipientul de amestecare, se adaugă ingredientele în ordinea scrisă şi se amestecă. Se toarnă în sticluţă şi se poate folosi. Puteţi reduce cantitatea de bază, dar astfel concentraţia va depăşi 15%.

Parfum floral: 2 căni de apă distilată, 3 linguri de vodcă, 5 picături de ulei esenţial de lavandă, 10 picături de ulei esenţial de muşetel, 10 picături de ulei esenţial de valeriană.

În funcţie de preferinţe, uleiurile esenţiale pot fi combinate cu orice alte flori: magnolie, liliac, bujor, frezii, iasomie, busuioc.