Vedeta sezonului estival, pepenele galben este un aliment-medicament, ale cărui beneficii îl fac o importantă sursă de sănătate şi frumuseţe.

O felie potrivită de pepene galben are doar 56 de calorii, dar îţi asigură 103,2% din necesarul de vitamina A. Pepenele galben conţine vitamina A sub formă de beta-caroten, care este cea mai puternică formă de provitamina A, benefică pentru vedere, buna funcţionare a sistemului imunitar, dar şi pentru o piele sănătoasă.

De asemenea, acest fruct este o sursă majoră de vitamina C, având o cantitate de patru ori mai mare în compoziţie decât pepenele cu miez roşu. Vitamina C este un antioxidant performant, care blochează procesele oxidative create de radicalii liberi la nivel celular. Potasiul, alături de vitamina C, ajută la reglarea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea fluxului de sânge către și dinspre inimă. În plus, potasiul este esenţial pentru funcţionarea normală a tractului intestinal.

Vitamina B6 sau piridoxina se găseşte în abundenţă în pepenele galben, fapt pentru care este indicat celor care suferă de afecţiuni ale sistemului nervos periferic, dar şi pentru sănătatea şi buna funcţionare a sistemului nervos central. De asemenea, vitamina B6 ajută la absorbţia magneziului, un mineral implicat în transmiterea nervoasă.

Pepenele galben mai conţine vitamina B9 sau acid folic, un compus extrem de important pentru sistemul nervos, combaterea anemiei şi pentru sarcină în vederea dezvoltării corecte a acesteia şi prevenirea apariţiei defectelor congenitale ale bebeluşului.

Graţie vitaminei K, pepenele galben este indicat celor care suferă de retenţie hidrosalină şi afecţiuni cardiovasculare. Conţine o cincime din necesarul zilnic de fibre şi contribuie la scăderea nivelului de cholesterol rău, a tensiunii arteriale și eliminarea toxinelor din sânge.

Este un foarte bun hidratant, detoxifiant şi revigorant, conţinutul său în apă fiind de peste 90%. Este recomandat şi celor care urmăresc un plan de scădere în greutate, având un continut mic de calorii (doar 34 pentru 100 de grame) si de grasimi şi provocând rapid senzatia de satietate, însă este contraindicat celor care suferă de insuficienţă renală.