Dieta Dukan, dieta Atkins ori altele de acest tip nu funcţionează, potrivit constatărilor cercetătoarei americane Tracy Mann, profesor de psihologie la University of Minnesota (SUA), care timp de peste 20 de ani a studiat comportamentele alimentare, notează site-ul huffingtonpost.fr.

Cu regimul Dukan organismul a primit cantităţi mari de proteine, cu regimul Atkins s-au eliminat glucidele, însă adoptarea unui regim este sortită eşecului, susţine cercetătoarea.

Majoritatea persoanelor apreciază că totul este o chestiune de voinţă şi de self control, când, în realitate, schimbările biologice le împing spre o farfurie de “Spaghetti alla Carbonara” după trei săptămâni în care au trăit numai cu salată verde şi apă, a explicat Tracy Mann pentru The Washington Post.

Mai întâi, este o chestiune neurologică. Când se urmează un regim, creierul devine obsedat de mâncare, mai ales dacă pare apetisantă. Alimentele tentante “capătă valoare”. Cu cât încercăm să rezistăm mai mult, cu atât ne este mai greu să o facem.

Apoi, metabolismul încetineşte. Corpul începe să utilizeze caloriile în cel mai eficient mod posibil, stocându-le în cele din urmă sub formă de grăsime.

Tracy Mann avertizează că schimbările biologice pe care le înregistrează corpul nu sunt singurele probleme. Oamenii consideră deseori că un regim se opreşte la sfârşitul perioadei de restricţie. Cercetătoarea vorbeşte însă despre o “lună de miere” nutriţională, în cursul căreia ne simţim bine pentru că dieta noastră a fost încununată de succes. Din nefericire, acest moment este de fapt doar prima etapă a unui proces mai lung.